top of page

STRATHMILL 2014

ex Caol Ila finish

9 JAAR

WHISKY: Single Malt Scotch Whisky

RELEASE: IN2S/10

REGIO: Speyside

ALC VOL: 57,2%

OPLAGE:  119 flessen

RIJPING: 8 jaar op bourbon cask, 7 maanden op ex Caol Ila HHD

GEDISTILLEERD IN 2014, GEBOTTELD IN 2023

De meest voorkomende vaten die als finish worden gebruikt zijn zonder twijfel ex-sherry casks (de gekendste zijn PX & Oloroso). Dit type vaten geven de whisky een donkere kleur en tal van zoete aroma's. Hoe langer de finish duurt, hoe meer kleur en smaken veranderen.


Onze 10de release kreeg ook een finish, niet op een ex-sherry vat maar op het vat van een eerdere botteling van ons, nl. de Caol Ila 2016 die we vorig jaar lanceerden. Caol Ila is geturde ("peated") whisky, maar Strathmill is dat niet. Dit soort finish wordt dan ook als "peated by maturation" omschreven, wat betekent dat de turfsmaak niet komt uit het distillaat, maar via het vat waar de whisky op gerijpt of gefinisht werd.


Deze Strathmill - gebotteld op 57,2° (cask strength) - laat in de aroma's meteen een laagje ziltigheid & turf los die het originele grassige Strathmill karakter naar de achtergrond duwt. In de smaak wordt dit nog verder versterkt, alhoewel dit uiteindelijk een vrij brave geturfde whisky is geworden.

NEUS

Appel, hinten van citrus/limoen maar ook ziltig en zoet vanwege het Caol Ila-vat

SMAAK

Caol Ila karakter barst nu los. Opnieuw wat citrus. In de verte nog wat van het grassige, vegetale karakter van Strathmill

AFDRONK

Lang! Turfsmaak blijft aangenaam lang hangen

STRATHMILL-PEATED.png

ANDERE RELEASES

bottom of page